0item(s)

Ostoskorisi on tyhjä.


Yrjö Kalevi “Yki” Nummi (1925-1984) oli suomalainen muotoilija, jonka tuotanto oli hyvin monipuolista. Hänet tunnetaan etenkin hänen suunnittelemistaan valaisimista, mutta tämän lisäksi hän on tullut tunnetuksi myös muoviesineiden suunnittelun uranuurtajana sekä värisuunnittelijana. Häntä pidetään yhtenä niistä muotoilijoista, jotka nostivat 1950-luvulla suomalaisen muotoilun maailmankartalle.


Nummi opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa valmistuen sieltä vuonna 1950. Hän aloitti suunnittelijan uransa Stockmann-Ornon valaisintehtaalla, jonka palveluksessa hän työskenteli 25 vuotta suunnitellen satoja valaisimia. Samaan aikaan Nummi työskenteli Tikkurilan väritehtaalla värisuunnittelijana ja suunnitteluosaston päällikkönä. Hän kehitti uuden värien sekoitusjärjestelmän, Joker-värikartan, joka toimi uranuurtajana suomalaisen värikehittelyn saralla. Hän käytti omia värejään myös suunnittelemissaan valaisimissa. Stockmann-Ornolla työskennellessään hän kehitti ns. kuultovärit, jossa kuultomaalauksessa kiillotetun alumiinin pintaan maalataan useampi ohut värikerros. Valaisinten materiaaleina hän käytti alumiinin lisäksi akryyliä, messinkiä tai maalattua metallia.

Nummen tunnetuimpia valaisimia ovat akryylista valmistettu Modern Art -pöytävalaisin vuodelta 1955 sekä Lokki-kattovalaisin toiselta nimeltään Lentävä lautanen vuodelta 1960. Muita hänen suunnittelemiaan tunnettuja valaisimia ovat esimerkiksi riippuvalaisimet Kuplat ja Kartio. 

Product was successfully added to your shopping cart.

Yki Nummi

Laskeva

   

27 tuote(tta)

Laskeva

   

27 tuote(tta)